Паспортна інформація

Меморіальний комплекс “Пагорб слави”

Пам’ятка монументального мистецтва

9 травня 1968 р.; 9 травня 1975 р.

Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Слави, на березі Дніпра.

Загальний опис:

Композиція вирішена у великих монументальних формах. Широку ритуальну площу завершує курганоподібний насип із гранітними східцями, увінчаний скульптурою жінки – Батьківщини-матері. У піднятій правій руці – чаша з Вічним вогнем, ліва рука звернена вперед, до ритуальної площі. Нa облицьованій гранітом підпірній стіні півовальної форми змонтована горельєфна композиція на батальну тему та висічені прізвища 904 воїнів-черкащан, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

Праворуч від ритуальної площі розміщена братська могила 3619 воїнів з підрозділів 73-го стрілецького корпусу 52-ї армії 2-го Українського фронту, 3-ї і 5-ї повітряно-десантних бригад та 22-х партизанів із загону ім. Сталіна, які загинули у листопаді-грудні 1943 р., визволяючи Черкаси від фашистських загарбників. Їхні останки на Пагорб Слави були перенесені у 1967 р., 1975 р. та 1992 р. з братських та індивідуальних захоронень в різних частинах міста. Прізвища полеглих воїнів висічені на надмогильних плитах з сірого граніту.

Ліворуч від братської могили розміщені могили Героїв Радянського Союзу, які загинули в боях за Черкаси: В.М. Молоткова, І.О. Онопрієнка, Ф.Ф. Лазарєва, В.П. ІІодневича, С.А. Чалова, на яких встановлені лабрадоритові надмогильні плити з меморіальними написами.

Розміри: висота земляного пагорба – 10 м;

висота скульптури – 10 м;

діаметр основи – 60 м.

горельєфної композиції – 20,9х2,2 м;

надмогильних плит – 1,5х1,2 м;

надгробку – 37,0х4,6 м.

З правої сторони ритуальної площі розташована братська могила. На 35 гранітних блоках, що утворюють надгробок, висічені прізвища 898-и воїнів, що загинули, звільняючи Черкаси. В лівій частині надгробка вмонтовано лабрадоритову плиту з написом:

“Они отдали жизнь за освобождение

города Черкассы.

Куда б ни шел, ни ехал ты, но здесь остановись.

Могиле этой дорогой всем сердцем поклонись”.

Визволення міста Черкаси від фашистських загарбників здійснено воїнами 52-ї армії 2-го Українського фронту під командуванням генерал-лейтенанта К.А. Коротеєва за допомогою парашутистів 3-ї й частково 5-ї авіадесантних бригад та партизан.

Форсувавши 13 листопада 1943 року Дніпро в районі с. Свідівок, частини 1-го з’єднання 52-ї армії після запеклих боїв зосередились на підступах до міста Черкаси. Бої безпосередньо за місто розгорнулись 20 листопада й тривали протягом 25-и днів. 14 грудня ворога було розгромлено і місто звільнене.

У боях на вулицях міста чудеса хоробрості проявили лейтенант П.Л. Вернигора, лейтенант В.М. Молотков, старший лейтенант В.В. Чіковані, лейтенант В.П. Подневич, старший сержант І.О. Онопрієнко, яким посмертно присвоєне звання Героїв Радянського Союзу.

В боях за звільнення міста особливо відзначились воїни 73-го стрілецького корпусу під командуванням генерала П.Ф. Батицького, нині маршала Радянського Союзу, та льотчики генерал-лейтенанта С.К. Горюнова.

Наказом Верховного Головнокомандуючого від 14 грудня 1943 року 22-м з’єднанням і частинам, що відзначились в боях за звільнення міста Черкаси, присвоєно найменування “Черкаських”.

Постановою ЦК КПУ та Ради Міністрів УРСР № 9 від 5 січня 1971 р., постановою Ради Міністрів УРСР від 19 травня 1973 року в м. Черкасах споруджено меморіальний комплекс – Пагорб Слави – на честь 3 619-и радянських воїнів, 22-х партизан, що полягли в боях за звільнення міста Черкаси від німецько-фашистських загарбників в листопаді-грудні 1943 року та 527 жителів міста, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

Відомі прізвища 927 радянських воїнів та 2-х партизан, які загинули при визволенні міста. На Пагорбі Слави поховані Герої Радянського Союзу:

лейтенант Молотков Володимир Михайлович,

ст. сержант Онопріенко Іван Олексійович,

ст. лейтенант Подневич Валентин Панасович,

ст. сержант Чалов Степан Андрійович,

лейтенант Лазарєв Федір Іванович.

У лютому 1967 року проведене перезахоронення на Пагорб Слави останків радянських воїнів з шести братніх та індивідуальних могил, розташованих на територіях: скверу цукрозаводу; скверу ленінського комсомолу; скверу на розі вулиць Шевченка й Комсомольської; скверу консервного заводу.

У квітні 1975 р. на Пагорб Слави перенесені останки радянських воїнів з п’яти братських могил, які знаходились на міських кладовищах.

Пагорб Слави відкрито (перша черга) 9 травня 1968 р. Автори проекту – черкаські архітектори Л.С. Кондратський, М.Я. Собчук, С.М. Фурсенко. Генеральний підрядник – ДРСУ облдоррембутресту.

Реставраційні роботи:

У 1974-1975 рр. та у 1977 р. проведена реконструкція меморіального комплексу “Пагорб Слави”. Проектні роботи виконані Київським відділенням Художнього фонду УРСР. Автори проекту – скульптори Г. Кальченко, Е. Кунцевич, Б. Микитенко, архітектори А. Ігнащенко, О. Ренькас. Генпідрядник – ДРСУ облдоррембутресту.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний №: 3.

Історія міст і сіл УРСР. Черкаська область.- К., 1972.- С.114-115.