Фрагмент посудини із зображенням коня

Розмір зображення: 758:679 піксел

Рідкісною пам’яткою давньослов’янського образотворчого мистецтва є рельєфне зображення коня на посудині, уламок якої знайдено в 1959 році під час розкопок ранньослов’янського поселення VI – VII століть у селі Черепині на Пороссі [М. Ю. Брайчевський. Зображення коня з с. Черепин в Середньому Пороссі. – «Археологія», т. XII, К., 1961, стор. 183 – 184]. Посудину було дуже ефектно оздоблено штампованим орнаментом, що, очевидно, вкривав увесь и корпус. Орнаментальні мотиви розташовувались кількома ярусами І були досить різноманітні: розетки, пунктирні та хвилясті лінії тощо. На одному з таких ярусів розміщувались рельєфні зображення коней, з яких одне збереглося майже цілком, друге – частково. Ці зображення схематичні, але разом з тим у них правдиво підкреслено деякі деталі, зокрема добре передано гриву за допомогою ряду маленьких виступів трикутної форми. Найціннішим є те, що зображення коней не ізольоване, а становить частину певної композиції. Кінь іде по землі і щось тягне за собою. На жаль, ця частина композиції збереглася не повністю – добре видно лише вертикальний брус, а за ним морду другого коня. Найвірогідніше визнати в цьому предметі плуг або соху. Якщо це припущення правильне, то в даному випадку ми маємо чи не єдине давньослов’янське зображення сцени оранки (с. 126 – 127).

Зображення коня на черепку з с. Черепина на Черкащині. VI ст. Інститут археології АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 125.