Паспортна інформація

Могила Данила Нечая

Пам’ятка історії.

Вінницька обл., Тиврівський район, с. Черемошне, в 3 км від села.

Загальний опис:

На могилі встановлено чотиригранний обеліск з граніту висотою 4,70 м. постамент ступінчатий, основа – 3,24×3,24 м. Обеліск поділяється невеликим виступом на дві частини. На нижній частині напис: “Тут похований герой народно-визвольної війни українського народу брацлавський полковник Данило Нечай, який загинув в 1651 році в бою з польсько-шляхетськими військами”.

На верхній частині напис: “Споруджено в 1954 році на відзначення 300-річчя воз’єднання України з Росією”.

Нечай Данило (р.н. невідомий – 20.02.1651) – брацлавський полковник (1648-1651), сподвижник Богдана Хмельницького, герой визвольної війни українського народу 1648-1654 р. Брав участь в Пилявецькій битві (1648). Козаки Данила Нечая першими почали Зборівську битву 1649 р. Брав участь в поході селянсько-козацького війська проти феодалів Молдавії. Після повернення з молдавського походу козакам Брацлавського полку на чолі з Нечаєм було доручено захищати частину визволеної території на лінії Красне-Мурафа-Шаргород-Чернівці (тепер територія Вінницької обл.) від польсько-шляхетського війська, яке під командуванням М. Калиновського готувалось до вторгнення на Україну. Вночі проти 20.02.1651 р. значні сили польсько-шляхетського війська вчинили віроломний напад на с. Красне. Козаки на чолі з Нечаєм укріпилися в замку і завзято бились проти переважаючих сил ворога. Нечай мужньо загинув у нерівному бою. Поблизу с. Красного (Черемошне), де за народними переказами похований Нечай, в 1954 р. йому споруджено пам’ятник.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 878 (6)

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Рішення облвиконкому № 488 від 16.09.1982 р.

Основна бібліографія, архівні дані:

Полухін Л. М. Кривоніс, Д. Нечай, І. Богун – народні герої визвольної війни.- Держполітвидав УРСР.- К., 1954.

Історія міст і сіл УРСР. Вінницька область.- АН УРСР.- К., 1972.

Радянська енциклопедія історії України.- Т. 3.- АН УРСР.- К., 1971.