2007 р. Викрадену чудотворну ікону підкинули митникам

Роман Жижара

Дата: 18.04.2007

У лісі поблизу села Дольськ Любешівського району Волинської області міліціонери знайшли викрадену чудотворну ікону ”Богородиці Страсної”. Півтора місяця тому грабіжники винесли її вночі з Миколаївської церкви сусіднього села Бучин.

Лик Богоматері витягли зі схованки в хащах за 3 км од українсько-білоруського кордону. Подробиці пошуків правоохоронці тримають у таємниці. Місцеві кажуть, що на тайник натрапили за телефонним дзвінком аноніма. Незнайомець розповів про схованку митникам поста ”Дольськ”.

На вказане місце виїхала опергрупа райвідділу міліції й знайшла загорнуту в ганчір’я ікону XVІІ століття. Ходять чутки, що слідчі вже затримали банду злодіїв, які обікрали церкву. Натомість парафіяни переконані: святий лик повернувся завдяки чудові.

– 1937 року ікона загадково зникла з хати війта й об’явилася в лісі, де її попередньо знайшли. Напевно, ”Богородиця Страсна” знову чудодійно потрапила до лісу, – каже голова Зарудченської сільради Надія Колесник, 51 років.

Вдруге чудотворну ікону викрали в ніч на 25 лютого, зламавши вхідні двері Миколаївської церкви Української православної церкви Московського патріархату. Заодно злодії прихопили Євангеліє початку XIX століття. та ікону ”Миколи Чудотворця”. До ікони ”Богородиці Страсної” приїздили віруючі з Рівненщини, Львівщини та Білорусі.

Відреставровану ікону занесуть до церкви в селі Бучин хресним ходом 22 травня, у день весняного Миколи.

Джерело: “Газета по-українськи”