2007 р. Викрадені на Волині святині знайдено

Дата: 18.04.2007

Правоохоронці відшукали викрадені у храмі села Бучин Євангеліє та ікони. Про це 18 квітня ЗІКу повідомили у прес-службі УСБУ у Волинській області.

Наприкінці лютого 2007 року всю Любешівщину сколихнула резонансне повідомлення – у православному храмі села Бучин зловмисники викрали напрестольну книгу Євангеліє (1862 року видання) та дві старовинні ікони: Миколи Чудотворця (кінця XIX століття) та Чудотворної ікони Божої Матері (XVIII століття). У пошуку злочинців та церковних предметів були задіяні представники усіх правоохоронних органів регіону.

За фактом викрадення церковного майна зі Свято-Миколаївського храму села Бучин співробітниками Любешівського РВ УМВС України у Волинській області одразу ж було порушено кримінальну справу.

До пошуку старовинних ікон та Євангелія оперативно підключилися і їхні колеги з управління СБУ у Волинській області. Адже не відкидалася можливість їх контрабандного вивезення за кордон, оскільки, за оцінкою місцевих експертів, лише офіційна вартість найдревнішої з викрадених ікон – Бучинської Богоматері – становить кілька десятків тисяч гривень.

Саме з допомогою співробітників СБУ любешівським правоохоронцям вдалося встановити точне місце схованки древніх предметів, які були викрадені у Бучинському храмі. Вони отримали інформацію про те, що ікона Миколи Чудотворця і Бучинська Чудотворна ікона Божої Матері, а також Євангеліє можуть бути сховані поблизу пункту пропуску «Дольськ» у межах нейтральної смуги українсько-білоруського кордону.

Під час пошукових заходів вдалося знайти викрадені церковні речі в лісовому масиві поблизу села Дольськ Любешівського району, за кілька кілометрів від митного посту «Мохро» Республіки Білорусь. Зловмисники сховали раритетні предмети у господарській сумці, яку помістили у яму і замаскували, присипавши сміттям.

Після проведення відповідних слідчих дій віднайдені церковні предмети було передано у науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС України у Волинській області з метою здійснення відповідного дактилоскопічного дослідження. Крім того, православні ікони та Євангеліє оглянули і мистецтвознавці з обласного центру, які підтвердили, що розшукані співробітниками СБУ предмети є оригінальними і належать Свято-Миколаївському храму села Бучин Любешівського району.

На даний час найдревніша і найцінніша з них – Бучинська Чудотворна ікона Божої Матері – перебуває на консервації у музеї Волинської ікони, оскільки під час викрадення вона була пошкоджена.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»