2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перша згадка про церкву походить з податкових документів 1589 р. 1 Чергова дерев’яна церква була збудована у 1643 р., як свідчив напис на одвірку. 2 Це була тридільна будівля на підмурівку, увінчана банею над навою. У 1647 р. вона отримала привілей від дідича Станіслава Конєц-польського, воєводи сандомирського. 3 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1877 та 1882 рр. 4 25 серпня 1911 р. холмський єпископ Євлогій освятив новозбудовану муровану церкву за проектом Станіслава Кочоровського. 5 31919 р. обидві церкви перейшли у власність католиків. У мурованій влаштовано костел Найсвятішого Серця Ісуса, 6 а дерев’яну розібрано у міжвоєнні роки. Позбавлені можливості задовільняти свої духовні потреби, православні мешканці збудували у 1930 р. будинок молитви, який був розвалений 11 липня 1938 р. 7 Під час другої світової війни в мурованій церкві діяла відновлена православна парафія. 8 Після війни – знову костел. У 1972-1974 рр. перебудовано вежу-дзвіницю мурованої церкви. 9 У 1997 р. дахи вкрито мідною бляхою.

Розташована в центрі села. Оточена старими листяними деревами. Зведена з білої цегли, нетинькована споруда. В плані її лежить латинський хрест з дуже видовженою західною частиною. Над присінком здіймається вежа-дзвіниця з двома високими приміщеннями по боках. До короткого прямокутного вівтаря прилягають дві невеликі прямокутні ризниці. Центральна нава прямокутна, витягнена по поперечній осі. Стіни її підняті майже на подвійну висоту бабинця і вівтаря. Вкрита нава повним чотирисхилим дахом, увінчаним посередині на гребені невеличкою восьмибічною вежечкою з ліхтарем і маківкою. Вівтар і бабинець вкриті двосхилими дахами. Над присінком здіймається два яруси прямокутної в перекрої вежі-дзвіниці, увінчаної невеликим ліхтариком. Стіни прикрашені орнаментом і архітектурним декором, отриманим різними способами мурування. Мотиви оздоблень – профільований вінцевий ґзимс, півциркульні завершення вікон та трилопатеві арки, капітелі пілястр і лопатки і ін.

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 24.

2. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Бища. // ХВЕВ, 1892. № 3. – С. 44-46.