Згадка про Більський з’їзд

Віктор Місіюк

2 січня 1919 року на сайті Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України з’явилась низка документів з проекту “Календар Української революції”.

Досі документ який зберігався в фондах архіву (ЦДАВО України. Ф. 1429. Оп. 1. Спр. 17. Арк. 22) не був широко відомим. Одним з перших на Заяву делегатів Більського повіту Гродненської губернії до Канцелярії Директорії УНР про приєднання повіту до УНР звернув увагу відомий дослідник так званої української революції історик Віталій Скальський. З метою популяризації важливого історичного документу директор Підляського наукового інституту Григорій Купріянович зробив його переклад на українську мову.

Пану Директору Канцелярії Директорії У[країнської] Н[ародної] Р[республіки]

від делегатів Більського повіту Грод[ненської] губ[ернії] П.Онацевича, Н. Ходаковського, О. Савчука, М. Клина, К. Вавриновича

Прохання

Ми представники Більського повіту Грод[ненської] губ[ернії] були делеговані Більським повітовим з’їздом селян клопотати перед Верховною Українською владою про приєднання нашого повіту, заселеного у своїй більшості українцями, до Української Народної Республіки. Прибувши до Києва 13 січня, ми зверталися у питанні приєднання до Директорії та Міністерства Внутрішніх справ. Нам було вказано, що вирішення цього питання належить Трудовому Конгресові. Проте до цього часу це не було розглянутим. У зв’язку з обставинами, які склалися, подальше перебування наше у Києві ми вважаємо недоцільним і просимо П[ана] Директора Канцелярії Директорії, після вирішення цього питання у Конгресі, про результати повідомити губернського комісарова Холмщини і Підляшшя [Олександра] Скорописа-Йолтуховського. Не маючи засобів для повернення до дому просимо Вас надати нам матеріальну допомогу.

підписав П.Онацевич

27 січня 1919 року

Виявляється, що архівний документ є далеко не єдиною пам’яткою про Більський повітовий з’їзд. Про рішення жителів Більщини в той час дізналась не тільки уся Україна, а весь світ. Однією з найбільш популярних газет того часу був український щоденник “Нова Рада“. Вже влітку 1917 року видання виходило двадцятитисячним накладом. Газета значною мірою була рупором Товариства українських поступовців, а пізніше офіційним органом Української партії соціалістів-федералістів. 31 січня 1919 року (№22) “Нова Рада” опублікувала коротке повідомлення “До України”:

Повітовий селянський з’їзд у Більську (на Холмщині) одноголосно постановив прилучитись до України і домагатися од укр. влади допомоги, щоб скоріше очистити більський повіт од польських і большевицьких ватаг.

Інформація досить коротка, але вона підтверджує заяву більських делегатів складену до канцелярії Директорії. З неї видно що повітовий з’їзд селян Більського повіту відбувся в адміністративному центрі повіту, в місті Більську. На момент його проведення в повіті вже з’явилися озброєні прихильники Польської республіки і Російської соціалістичної федеративної радянської республіки. Найближчою адміністративною одиницею УНР була Холмська губернія з центром в Бересті. Саме тому Більськ названо частиною Холмщини.

Звідки популярний київський щоденник дізнався про проведення Більського з’їзду? Головним оперативним джерелом інформації для газети було Українське телеграфне агентство, яке одержувало телеграми від зарубіжних агенств, органів адміністрації, міністерств, пошти. Очевидно, що повідомлення про Більський з’їзд, завдяки інфомаційному агенству, одержала більшість тогочасних газет України.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».