[1990 р.] Паспортна інформація

Городище давньоруського міста Білгород

Пам’ятка археології

X-XIII ст.

Розміщення:

Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Білогородка, в західному кінці села на правому березі річки Ірпінь.

Загальний опис:

Городище обнесене валами довжиною 2 км. В культурному шарі, товщиною біля 1 м., досліджені житла і господарські будови, фундаменти кам’яного храма XII ст., поховання давньоруського часу в кам’яному саркофазі, гончарні горни по опалюванню посуду XII-XIII ст. Відкрита складна дерев’яно-земляна конструкція з використанням цегляної кладки. Знайдені високохудожні вироби давньоруського ремесла.

Історична довідка:

Давньоруське місто Білгород по літописним даним засноване в кінці X ст. київським князем Володимиром Святославовичем. Великий воєнно-адміністративний і культурний центр Давньоруської держави в Середньому Подніпров’ї. Розкопки проводились в 1909-1910 р. В.В. Хвойко, в 1947 р. – Інститутом археології АН УРСР, в 1951 р. – Інститутом археології АН СРСР, а з 1969 р. велися кафедрою археології Київського держуніверситету. Колекція зберігається в Історичному музеї УРСР (м. Київ) на кафедрі археології Київського Держуніверситету та в Інституті археології АН УРСР (на 1975 р.).

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 1286 (38)

Б. Стеллецкий. Белгородка.- Київ, 1909.

В.В. Хвойко. Древние обитатели Среднего Приднепровья.- Київ, 1913.- С. 78.

П.А. Раппопорт. Очерки по истории русского военного зодчества X-XIII вв.- // Материалы и исследования по археологии СССР № 52.- М.- Л., 1956.- С. 73.

Схематичний план розташування літописного міста.