2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніша церква була збудована у 1617 р., про що свідчив напис на балці з цієї церкви, яка зберігалась у пізнішій. 1 У 1620 р. священик цієї церкви о. Стефан брав участь в Щебрешинському соборі духовенства. 2 Як подають акти візитації поч. XVIII ст., це була будівля в “строго візантійському стилі”. 3 У 1648 р. парафія дістала привілей на землі від каштеляна холмського Горая. 4 Стара церква зруйнована у середині XVIII ст. У 1790-1793 рр. збудована нова мурована церква коштом громади і дідича Яна Заневича. 5 Освячена у 1798 р. холмським єпископом Порфирієм Важинським. 6 Син Яна Заневича Стефан у 1806 р. своїм коштом добудував дзвіницю. 7 З 1875 р. – православна, наново посвячена після відновлення 25 грудня 1878 р. 8 Ремонтними роботами 1882 р. керував інженер-архітектор Освальд. 9 З 1919 р. – костел під тією ж назвою. Ремонтована і розбудована у 1988 р. 10

Розташована в центрі містечка при головній вулиці. Мурована, тинькована класицистична споруда. Складається з прямокутної нави, до якої з тильної сторони прилягає вужчий півциркульно в плані завершений вівтар, з чільної – прямокутний бабинець. З боків у 1988 р. добудовано низькі прямокутні бічні рамена. Нава вкрита чотирисхилим пірамідальним дахом, вівтар – двосхилим, що над півциркульною частиною переходить в конічний. Над бабинцем здіймається ярус чотирибічної в плані зі зрізаними кутами вежі дзвіниці, завершений восьмибічним шатром, увінчаним цибулястою маківкою на сліпому ліхтарі. Добудовані бічні рамена вкриті схилими дахами. Тиньковані стіни церкви завершені профільованим ґзимсом з арка-турним пояском під ним. Центр нави з боків підкреслений невеличкими трикутними фронтонами, що опираються на консолі.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. С. 45-49; Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Белгорай. // XBEB, 1892. № 2, – С. 25-26.

2. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – С. 602-604.

4. Там само.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 431, аркуш 1.

6. XBEB, 1879. № 4.

7. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Белгорай. // ХВЕВ, 1892. № 2, – С. 25-26.

8. ХВЕВ, 1879. № 4.

9. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Белгорай. // ХВЕВ, 1892. № 2, – С. 25-26.

10. KZSzP. Z. 3. Powiat Biłgorajski. – Warszawa, 1960. – S. 2.