Паспортна інформація

Городище літописного міста Юр’їв

Пам’ятка археології

XI-XIII ст.

Розміщення:

Київська обл., Білоцерківський район, м. Біла Церква, в центрі міста, на лівому березі р. Рось. Сучасна назва – Замкова гора

Товщина культурного шару близько 1 м.

В культурному шарі XI-XIII ст., перекритому пізнішими відкладеннями, знаходиться кераміка, кістки тварин, вироби з металу і скла.

Історична довідка:

Давньоруське місто Юр’їв, значний опорний пункт Давньоруської держави на південному кордоні по річці Рось. Місто побудоване в 1032 р. князем Ярославом Мудрим.

В 1957-1959 р. співробітниками Білоцерківського краєзнавчого музею проводились розкопки.

В 1972 р. проводились розвідки Інститутом археології АН УРСР і Київською обласною організацією товариства охорони пам’ятників історії та культури.

Колекція знахідок, зібрана в різний час при випадкових земляних роботах, зберігається в місцевому історико-краєзнавчому музеї.

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 1218 (37)

Основна бібліографія, архівні дані:

М.П. Кучера. Звіт про роботу розвідзагону по обстеженню городищ Київщини у 1972 р.- // Науковий архів інституту археології АН УРСР.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний план розташування городища.