2009 р. Руда і Безпечна

Вадим Войтик (mr-brut)

Мова про два села на Сквирщині. Пов’язують їх не лише фактичне сусідство, але й дві майже однакові споруди.

[Про с.Руда]

Інший святий – Ізидор – вважається першим енциклопедистом. Його “Етимологія”, складена в VII ст. з двадцяти (!) томів систематизувала усі тодішні знання про світ. Костел у зовсім маленькому (до 400 мешканців) селі Безпечна освячений на честь цього святого.

Як не дивно, храм діючий. Костел споруджено приблизно в ті самі 1870-і роки. Очевидно з тих же часів збереглася і брукована дорога на пагорб, де над Роставицею приховався від тих же пам’яткоохоронців храм.

Оскільки більше нічого ні про історію двох близнюків-костелів, ні про історію сіл, де ті розташовані я не знаю, то ще розкажу про святих.

Ізидор Севільський з 2000 року рішенням папи Івана Павла Другого визначений покровителем інтернету. Виконує він ці почесні функції наразі тимчасово, бо чекає на офіційне затвердження.

P.S. Коли я тут був, селом (нагадаю, що мешканців тут мізер) якраз тягнули грубезні кабелі оптоволокна. Після ознайомлення з біографією святого покровителя костелу все стало на свої місця.