2008 р. На Тернопільщині на місці героїчного подвигу січових стрільців – горі Лисоні буде парк

Дата: 04.04.2008

На місці героїчного подвигу січових стрільців – горі Лисоні Бережанського району на Тернопільщині закладено парк, – повідомили 4 квітня ЗІКу у прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

На горі Лисоні зараз уже висадили 210 дерев. Через 15-20 років довкола Меморіалу стрілецької слави та каплички шумітимуть клени, явори та ялини. Участь у цій благородній справі взяли представники районної влади, Бережанського лісгоспу.

Довідка ЗІКу. У серпні-вересні 1916 року два корпуси УСС захищали рідну землю поблизу міста Бережан на Тернопільщині. Українські вояки займали позиції на горі Лисоня, яка стала для більшості з них братським цвинтарем, а для українців – місцем слави і мужності стрілецтва.

У 1989 році саме на Лисоні місцеві мешканці підняли синьо-жовтий прапор. Від початку незалежності тут зведений величний гранітний Хрест скорботи і слави. На вершині гори, яка підіймається на 399 м над рівнем моря, коштом місцевої громади будується каплиця. На схилах є цвинтар Січових стрільців. Щороку гора Лисоня стає місцем паломництва патріотів з усіх куточків України.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»