[1862 – 1876 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół parafialny p. w. św. Trójcy. Widok fasady i elewacji, bocznej. Kościół trzynawowy z sygnaturką, z fas… czoną półkolistym przyczółkiem; cmentarz kościelny otoczony murem z czw… dzwonnicą w narożniku; z lewej strony w głębi cerkiew z trzema kopułami;… kaplicy. 1862—1876, Napis: Bazalia— niegdyś X. Jabłonowskich ,teraz Le… Apolo; Xiądz Kanonik Niewi… [dalszy ciąg napisu zaklejony]; napis na podkładzie:… łyńska. Bazalia. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 20,5x27,4. III-r.a. 4137 (Teka Wołyń) [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 23]