2008 р. Батуринська фортеця буде відновлена. Вже цього року

Дата: 28.01.2008

У 2008 році будуть відновлені об’єкти цитаделі Батуринської фортеці. Зокрема, гетьманський палац, гетьманська скарбниця, дерев’яна церква Воскресіння Господнього, фрагмент оборонних стін фортеці з баштами, в’їзні ворота фортеці, споруда Меморіального комплексу пам’яті жертв Батуринської трагедії.

Про це заявив Міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда під час робочої поїздки в селище Батурин Чернігівської області.

Як повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку і будівництва України, В. Куйбіда підкреслив: «Є чітка воля Президента і я собі не уявляю, що хтось може зволікати. Шукатимемо не причину зволікання, а шляхи її усунення».

Генеральний план селища Батурин був розроблений у 2005 році. Це вже четвертий генплан селища. 1-ий був розроблений у 1812 році, 2-ий – у 1944 році, 3-ий – 1970 року. Новий план передбачає спорудження школи на 500 місць, школи-інтернату, дитячого садка, будинку для літніх людей.

Завершення будівництва передбачається до 2009 року. Реставрація історичних об’єктів буде завершена до жовтня 2008 року. У цей же рік буде реконструйована Батуринська лікарня і бібліотека.

* * * * *

У селищі міського типу Батурин Бахмацького району пройшла виїзна нарада з питань реалізації заходів з виконання Указу Президента України від 21.11.2007 року «Про деякі питання розвитку Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» та селища Батурина.

Участь у нараді взяли Міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, проектувальники та виконавці реставраційних робіт.

Інформуючи присутніх про проведену роботу, Володимир Хоменко наголосив на необхідності повного виконання завдань Президента України: забезпечення відтворення історико-культурної спадщини Батурина та максимального розвитку інфраструктури селища до 300-річчя Батуринської трагедії, яке відзначатиметься 2 листопада 2008 року.

До цього терміну будуть відновлені об’єкти цитаделі Батуринської фортеці, зокрема, гетьманський палац, гетьманська скарбниця, дерев’яна церква Воскресіння Господнього, фрагмент оборонних стін фортеці з баштами, в’їзні ворота фортеці, споруда Меморіального комплексу пам’яті жертв Батуринської трагедії.

Також планом передбачено до 2009 року спорудити школу на 500 місць, школу-інтернат, дитячий садок, будинок для літніх людей.

На нараді окреслено основні напрямки подальшої роботи – закінчення розробки проектної документації по всіх об’єктах заповідника, проведення укріплювальних робіт у зонах зсуву, газифікація, ремонт доріг та багато іншого.

Міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда підкреслив, що відродження Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» – справа честі кожного професіонала, причетного до цієї роботи. Він висловив впевненість у тому, що усі попередні розмови і пропозиції трансформуються в успішні і конкретні кроки по виконанню Указу президента України.

Джерело: “Високий вал”