Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

VI-III ст. до н. е.; II ст. до н. е. – II ст. н.е.; VIII-X ст.

Сумська обл., Роменський р-н; с. Басівка, 2 км на південний схід від села.

Загальний опис:

Городище міститься на трьох площадках правого високого берега р.Сули, розділених глибокими ярами. Усі три частини городища мають окремі укріплення з валів (висотою до 5,5 м) та ровів і, крім того, оточені з напільного боку земляним валом і ровом.

Внутрішню частину валів становлять скупчення дуже перепаленої глини. В основі валів лежать ущільнені, обпалені знизу глиняні площадки.

Городище має площу біля 170 га.

Розкопками на городищі виявлено культурний шар потужністю 1-1,5 м. Відкрито залишки як напівземлянкових (більш ранніх), так і наземних жител. Одна з напівземлянок була округла в плані, діаметром близько 9 м і глибиною 1 м. Всередині знаходилось вогнище.

На місцях наземних жител збереглися скупчення шматків перепаленої глини від згорілих дерев’яних (обмазаних глиною) будинків. Найбільше знайдено уламків глиняного посуду, серед якого переважає місцевий ліпний, представлений високими горщиками, великими горщиками типу корчаг, мисками на піддонах, товстостінними великими глечиками з високим горлом, посудинами у вигляді черпакоподібних чаш. Значну групу кераміки становлять уламки грецького посуду. Знайдено бронзову бляху від кінського убору з двійчастою орлиною голівкою, архаїчний дволопатевий бронзовий наконечник стріли, бронзові тригранні наконечники стріл, пластинки від залізного панцира, залізні ножі, залізні пряжки від кінського убору, зернотерки, точильні камні, глиняні пряслиця.

Серед кісток переважають кістки домашніх тварин (свиня, бик,вівця, коза, кінь, собака).

На городищі знайдено також кераміку зарубинецько-корчуватівського типу (II ст. до н. е.- II ст. н. е.) та роменської культури (VIII-X ст.).

Городище виникло в VI ст. до н. е. Життя на ньому існувало до III ст. до н. е., а потім продовжувалось у слов’янські часи – II ст. до н. е.- II ст. н. е. та VIII-X ст. н. е.

Городище обстежив у 1901 р. М.О.Макаренко. У 1947 р. на городищі проводились розкопки Верхньосульською експедицією ІА АН УРСР на чолі з В.А.Іллінською.

Матеріали розкопок зберігаються в ІА НАНУ.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 95, 1626.

Основна бібліографія, архівні дані:

Макаренко Н.Е. Отчет об археологических исследованиях в Полтавской губернии // ИАК.- Вып. 22.- СПб., 1907.- С. 77-81.

Іллінська В.А. Верхньосульська експедиція // АП.- Т. 4.- 1952.

Махно Е.В. Раннеславянские памятники в среднем Поднепровье // СА.- Т. 23.- 1955.- С. 86.