2007 р. Намагалися вкрасти пам’ятник жертвам Голодомору

Наталка Макогон

Дата: 12.03.2007

У селі Барахти Васильківського району Київської області намагалися викрасти монумент жертвам Голодомору. Майже 2-тонний пам’ятник – металева жінка в хустці з хрестом у руках – стояв на старому цвинтарі на кургані.

Уночі злочинці приїхали вантажівкою на кладовище й намагалися перенести монумент на кузов. Але, очевидно, не розрахували сил: зіштовхнули з постаменту, та підняти на машину не змогли. Забрали лише руку з хрестом, яка відбилася, коли пам’ятник упав.

– То не наші зробили, у нас навіть молодь обурена, – каже голова сільської ради 49-річна Любов Лагута. – За кошти громади ми встановили пам’ятник у 1990 році. Школярі відрами насипали курган. Ніколи б не подумала, що на таке зазіхатимуть.

Зараз монумент перевезли на господарчий двір місцевого колгоспу. Територія охороняється. Голова поділилася, що після реставрації пам’ятник планують розмістити на центральній площі села неподалік храму, який там будується.

На кургані натомість встановлять дерев’яний хрест.

Джерело: “Газета по-українськи”