2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перші згадки в документах походять з 1565 р. 1 У 1650 р. до церкви подаровано євангеліє, яке тут зберігалося до першої світової війни, а з 1673 р. велися метричні книги українською мовою. 2 У 1700 р., після пожежі попередньої дерев’яної будівлі, 3 коштом одного з графів Замойських збудовано нову дерев’яну церкву. 41841 р. парафія одна з перших в Холмській єпархії перейшла на православ’я. 5 У 1870 р. в губернський уряд подали проект нової мурованої церкви, розроблений Люблинським губернським архітектором Шамотою. Інший кошторис розробив білгорайський повітовий архітектор Добромислов. 6 Він же вів нагляд за будівництвом. Нову муровану церкву споруджено у 1878-1881 рр., а зі старої у 1892 р. зроблена цвинтарна каплиця ікони Казанської Божої Матері (знищена у другу світову війну). 7 Після другої світової війни церкву перетворено на костел св. Андрія Боболі. Ремонтована у 1947 р. У 1975 р. перебудовано вежу-дзвіницю. 8

Розташована при сільській вулиці на рівній ділянці. Мурована споруда в стилі російських церков XVII-XVIII ст. Дуже подібна до церков в Бончі, Тератині і Телятині. Незначно ширшу її наву вінчає світловий восьмибічний барабан, завершений цибулястою банею. Над прямокутним бабинцем здіймаються два яруси (верхній – восьмибічний) вежі-дзвіниці, увінчаної шатровим наметом з маківкою. Ще одна маківка вінчає п’ятисхилий дах гранчастого вівтаря, по боках якого розташовані прямокутні ризниці. Стіни церкви тиньковані. В зовнішньому оздобленні щедро використані елементи російської архітектури – портали, обрамування вікон, закомари і кокошники та інші.

1. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1897. – Т. 2. – С. 218.

3. АРР, ABGKP, sygnatura 54, а. 23.

4. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Бабичи. // ХВЕВ, 1892. № 3. – С. 41-43.

5. Kołbuk W. Duchowieństwo unickie w Królestwie Polskim 1835-1875. – Lublin, 1992. – S. 14.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Rząd Gubernialny Lubelski, Sygn. 1870:6.

7. ХВЕВ, 1892. № 5. – C. 85; Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz Prawosławny, Sygn. 417; Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Rząd Gubernialny Lubelski, Sygn. 1885:25.