Дрімайлівське поселення

Дрімайлівське поселення – пам’ятка археології (доба пізньої бронзи, сабатинівська культура) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Дрімайлівське поселення – пам’ятка археології (2 тис. – 10 ст. до н.е.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Пам’ятка археології

Доба пізньої бронзи 14-12 ст. до н.е.

Херсонська обл., Бериславський район, с. Дрімайлівка, 0,6 км на північний захід від села.

Загальний опис:

Поселення знаходиться на лівому березі балки (частково затопленої у наш час Каховським водосховищем) у 1 км від впадіння її у водосховище.

Поверхня поселення задернована, частково засаджена деревами. Західна частина, що примикає до балки, руйнується при розмиванні берега водосховищем. Північна та південна частини обмежені маленькими балочками. Загальна площа поселення менше 1 га.

Шурфовкою встановлено наявність культурного шару потужністю до 50 см.

Серед знахідок (з шурфу та підйомний матеріал): уламки глиняної ліпної посуди, точильний камінь та кістки тварин.

Поселення сабатинівського ? етапу доби пізньої бронзи.

Пам’ятник відкритий у 1981 р. М.П. Оленковським під час проведення розвідки по правому березі Каховського водосховища у межах Бериславського району Херсонської області.

Колекція археологічних знахідок зберігається у фондах Херсонського краєзнавчого музею.

Ілюстративні матеріали: