2012 р. Проблему фінансування реставрації згорілого монастиря в Сокалі має вирішити…

2012 р. Проблему фінансування реставрації згорілого монастиря в Сокалі має вирішити Міністерство культури

05 Кві 2012

Відомство розгляне питання приєднання бернардинського монастиря, в якому досі розміщувалася Сокальська виправна колонія, до Белзького історико-архітектурного заповідника

– Про можливість створення музею на базі монастиря говорили вже кілька років, – зауважив Іван Калиш, директор Белзького історико-архітектурного заповідника. – Однак департамент із питань виконання покарань висував умови, які неможливо було виконати. Йшлося про виділення з державного бюджету понад 70 млн. грн. для перенесення колонії. Це величезна сума, тому питання залишилося в підвішеному стані.

Після пожежі, яка трапилася минулого тижня, всіх в’язнів колонії етапували в інші виправні установи та не повертатимуть у приміщення Сокальської колонії № 47. Тепер основне питання – відновлення будівлі після пожежі. За словами Василя Петрика, головного архітектора Белзького заповідника, вогонь знищив частину вежі, всі дахові перекриття та значну частину приміщення пам’ятки. «На реставрацію цього об’єкта потрібні величезні кошти. Заповідникам передають руїни і хочуть, щоб ми їх відновлювали.

Однак держава не дає на це грошей. Останні кілька років із державного бюджету не виділяли коштів на реставрацію пам’яткок національного значення на території заповідників Львівської області», – сказав В. Петрик. Архітектори не беруться оцінювати, скільки саме грошей знадобиться на порятунок пам’ятки, допоки не проведуть ретельних обстежень, але припускають, що йтиметься про десятки мільйонів гривень.

За словами Василя Івановського, начальника відділу охорони культурної спадщини Львівської ОДА, питання фінансування реставраційних робіт і приєднання монастиря до Белзького заповідника вирішуватимуть на рівні Міністерства культури України, в чиєму підпорядкування перебуває заповідник.