2009 р. У Чернігівській області побилися прихильники Київського і Московського патріархатів

У селі Жукля Корюківського району Чернігівської області стався конфлікт між прихильниками Української православної церкви Київського і Московського патріархатів.Обидві сторони інциденту по різному викладають події ночі 13 вересня.

Як повідомляє прес-служба Чернігівської єпархії УПЦ МП, представники УПЦ КП захопили храм, жорстоко побивши священнослужителів.

“Жителі села, дізнавшись про заплановане захоплення, прийшли до храму, також у неділю з ранку до храму приїхала міліція і прибув лже-єпископ Іларіон. Він привіз із собою кілька автобусів членів фашистської-націоналістичних організацій”, – зазначає прес-служба.

“Представники Київського патріархату зі лже-духовенством на чолі зі лже-єпископом напали на людей, що моляться, які охороняли храм, б’ючи їх. Міліція при цьому в конфлікт не втручалася”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, в результаті четверо священнослужителів у тяжкому стані опинилися в лікарнях. Зокрема, архімандрита Варфоломія, з якого зняли хрест і його ж хрестом били по голові, госпіталізували з відкритою травмою голови. Ще два священнослужителі звернулися за допомогою в лікарню, де їм встановили діагноз струс головного мозку. Прес-секретаря Чернігівської єпархії УПЦ МП у тяжкому стані доставили до лікарні, де діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, численні забої м’яких тканин тіла, грудної клітки.

У свою чергу, прес-служба Чернігівської єпархії УПЦ КП заявила, що саме представники УПЦ МП спробували здійснити захоплення храму в Жуклі, яке не дозволили їм зробити жителі села.

“Загарбниками в село були привезені люди, які не мають до нього жодного стосунку, в тому числі “козачки”, на одному з яких красувалася футболка з написом Слава Росії! За віру, царя и Батьківщину! Його розпізнано як керівника харківського відділення Євразійського Союзу молоді” – повідомила прес-служба.

“Приїжджі священики з прихильниками заблокували вхід у храм, що надзвичайно обурило селян. Саме вони, ображені тим, що їх не допускають у власний храм, відтіснили заїжджих прихильників УПЦ МП і, таким чином, одержали можливість зайти в свою святиню, де єпископом Іларіоном і духовенством була відслужена літургія”, – йдеться в повідомленні.

В УПЦ КП зазначили, що через ЗМІ розповсюджуються розповіді про “криваве побоїще” в Жуклі, хоча нічого подібного насправді не було, тому що зіткнення було спровоковане неправомірними діями приїжджих прихильників Московського патріархату, які не давали парафіянам села молитися у власному храмі. І відтіснили непрошених гостей від дверей храму не якісь нападники, а самі селяни, яких один з пастирів завзято отруював сльозогінним газом, від чого, до речі, більше постраждали самі непрохані гості.

“Парафіяни Жуклі не захоплювали свій храм, а разом з ним перейшли в юрисдикцію Київського Патріархату”, – підсумувала прес-служба.