2007 р. Самбірська райрада отримала від ЛОДА вказівку шукати гроші на реставрацію

Дата: 05.12.2007

У с. Зарайське Самбірського району є греко-католицька церква Різдва пресвятої богородиці, яка побудована 1634 року. Ця дерев’яна культова споруда належить до найдавніших і рішенням виконкому обласної ради від 15 жовтня 1991 року визнана пам’яткою сакральної архітектури національного значення.

Цій пам’ятці, як засвідчила комісія РДА, необхідний захист від згубного впливу часу та природних факторів, а також вона потребує реставрації, щоб зберегти для прийдешніх поколінь цей архітектурний витвір старих місцевих майстрів. Про це сьогодні, 5 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу.

У зв’язку з цим ОДА рекомендує певні кошти, необхідні на “лікування” церкви-пам’ятки давнини, передбачити в районному бюджеті на 2008 рік. Варто також максимально використати й інші фінансові джерела – допомогу спонсорів, депутатів різного рівня, благодійні внески підприємців тощо.

Довідка ЗІКу

У Самбірському районі зареєстровано сім пам’яток архітектури загальнодержавного значення та 19 об’єктів архітектури місцевого значення. Створена РДА комісія перевірила технічний їхній стан і на основі цих даних розробила комплексну програму збереження пам’яток дерев’яної сакральної архітектури. Затверджено план першочергових заходів щодо дотримання природоохоронного законодавства на місцях.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»