Церква Преображення

Церква Преображення

Церква будується [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 188].

с. Загір’є (деякий час Луки).

Самбірський.

Церква Преображення Господнього. 1931.

Попередня дерев’яна тризрубна церква була поставлена у 1830 р. на місці давнішої, ймовірно з 1792 року. У 1879 р. її відреставрували. Після першої світової війни, на місці розібраної у 1920-і pp. вимурували існуючу хрестокупольну п’ятиверху церкву, освячену у 1931 р. Великий восьмибічний барабан на перетині нави і трансепту вінчає грушаста баня. Менші грушасті бані завершують восьмибічні вежечки наріжників основного об’єму. Бабинцева частина оточена підсінням з аркадою на другому ярусі. По другій світовій війні не була зачиненою, тепер – УАПЦерква.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 25, справа № 1544.

Кармазин-Каковський В. Мистецтво бойківської церкви. – Нью Йорк – Філадельфія, 1987.

Схиматісм всего клира руско-католического єпархіи Перемиской на год от рожд. Хр. 1885. – Перемишль, 1885.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 487.