2007 р. Старовинну плащаницю знайшли у стіні

Олег Снітовський

Дата: 04.04.2007

”Кілька разів звертався до сільської ради, аби хтось приїхав і вивчив наші знахідки. Визначив хоча б приблизний вік іконостаса, знайдених плащаниці, ікон та хреста, – розповідає 37-річний отець Ігор-Іван Лесюк, настоятель церкви Пресвятої Трійці в селі Заболотівка Чортківського району на Тернопільщині. – Але поки що ніхто не зацікавився – ні митці, ні реставратори”.

Нещодавно на горищі церкви Пресвятої Трійці семінаристи знайшли старий дерев’яний хрест та сім ікон. Саму плащаницю виявили в Чорткові на початку 1990-х.

– Наші односельці – місцеві бізнесмени – робили там ремонт у придорожньому мотелі. У кутку в стіні помітили згорнутий сувій. То й була плащаниця. Чоловіки передали її церкві, – продовжує священик.

Триметрова плащаниця – стара і вицвіла. Деякі місця підлатані полотном, мішковиною, фарба на зображенні полущена. Знизу на обрусі вишиті золотою в’яззю старослов’янські літери. На плащаниці зображено тіло Христа, яке загортають у полотно. Довкола святі в скорботі, у правому кутку – янгол.

У Страсну п’ятницю, 6 квітня, священик зранку винесе плащаницю на поклоніння прихожанам.

Парафіяни кажуть, що їхній церкві Пресвятої Трійці вже 700 років.