1975 р. Паспортна інформація

Хотівське городище скіфського часу

Пам’ятка археології

VII-III ст. до н.е.

Розміщення:

Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Хотів, на східній околиці села, на плоскій верхівці високого пагорба.

Загальний опис:

Площа городища близько 31 га.; товщина культурного шару бл. 1 м.; культурний шар по краю городища насичений археологічними матеріалами.

Відкриті залишки жител і господарських будівель. Крім багаточисленних уламків глиняного посуду з валиковим орнаментом, знайдені уламки кам’яного блюда, бронзові і залізні шпильки, залізні ножі і шилля, уламки привозного і грецького посуду, костяний предмет з рель’єфним зображенням пантери, багато кісток домашніх і диких тварин, миски звичайних скіфських типів та багато інших речей, що відносяться до VI-V ст., IV-III ст. до н.е.

Історична довідка:

Городище було відкрите археологом Л. Добровольським в 1908 р. Розкопки проводились Інститутом археології АН УРСР в 1947-1948 р. і в 1965-1967 р.

Колекція зберігається в фондах археології АН УРСР.

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 1286 (45)

Є.Ф. Покровська. Хотівське городище,-Археологічний пам’ятник УРСР.- Т. IV.- Київ, 1952.- С. 12-20.

Археологія України.- Т. ІІ.- К., 1971.- С. 80.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний план розташування городища.

Покровська Є.Ф. Хотівське городище. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1952 р., т. 4, с. 12 – 20.

Петровская Е.А. Раскопки на Хотовском городище в 1965 – 1966 гг. – “Археологические исследования на Украине в 1965 – 1966 гг.”, К., 1967 г., т. 1, с. 106 – 109.

Петровская Е.А. Раскопки на Хотовском городище. – “Археологические исследования на Украине в 1967 г.”, К., 1968 г., т. 2, с. 112 – 113.

Петровська Є.О. Ранньоскіфські пам’ятки на південній околиці Києва. – Археологія, 1970 р., т. 24, с. 129 – 145.