Церква св.духа

Церква св.духа

Розмір зображення: 800:742 піксел

Відричка. Церква св. духа, 1992 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 725.

Церква; дзвіниця 19 ст. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 189].

Відричка Рахівський район

Дзвіниця. XIX ст.

Шестигранна дерев’яна дзвіниця була найдавнішою культовою пам’яткою села. Над низьким нижнім зрубом, захищеним шестигранним опасанням, здіймався каркасний ярус, вкритий шестибічним шатром.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 605.

Відричка

Церква св. духа. 1992. (УПЦ)

Перша каплиця мала приблизні розміри 5: 6 м.

Дерев’яну церкву Преображення Господнього базилічної форми з вежею над входом спорудили в 1935 р. шляхом перебудови каплиці на ділянці, подарованій Василем Морочилом.

У 1950-1952 роках Василь Мартиш зробив реконструкцію церкви.

В радянський період 1 березня 1962 р. церкву зняли з реєстрації і незабаром розібрали за ініціативою тодішнього голови сільради та директора школи, а на її місці згодом збудували дитячий садок.

Нову цегляну церкву споруджено від 1990 до 1992 р. за проектом архітектора Івана Копача біля школи, на ділянці, виділеній з колгоспної землі. Четвертину необхідних коштів виділила держава. Вів будівництво вже згаданий місцевий майстер і голова церковного комітету Василь Мартиш та його помічники Михайло Костан, Григорій Шорбан, Микола Майор з Відрички та Юрій Кокіш із с Розтоки. В. Д. Зейкан намалював два ряди ікон до іконостаса.