Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 678:800 піксел

Вовкове. Церква Різдва пр. богородиці, 1847 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 59.

Вовкове Ужгородський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1847. (УГКЦ)

Дерев’яна церква стояла колись трохи нижче теперішньої типової мурованої церкви, повернутої на початку 1990-х років греко-католикам. Згідно із записом церківника Михайла Годинки в старому Євангелії, церкву збудовано 1847 р., “оправлено” 1876 р., обновлено в 1912 і 1936 роках за священика Р. Кабація, коли видатки склали 20 тисяч корон. Спочатку церква була вкрита шинґла-ми, потім етернітом, а з 1957 р. – бляхою.

У 1958 р. проведено електрику. У 1978 р. за священика о. Василя Терпая, кураторів Івана Бакасі та Івана Вербича художник Ф. Решетар із сином оновили малювання інтер’єру. Гарний іконопис очищено, але не перемальовано. Цю роботу виконали художник Олег Гораль та золотарі Василь Гладун та Ігор Мозель. Теперішній куратор Михайло Свида твердить, що церкву збудували 1817 р., а цифра 4 з’явилася пізніше.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 59.

Більше фотографій: