1993 р. Поминальник української архітектури

6. с.Волокитине Сумської області. Покровська церква

Волокитинський маєток був власністю славнозвісної шляхетської родини Миклашевських, до якої належали і стародубський козацький полковник, і визначні промисловці, й історики України. Дивовижна церква – рівних їй не було не тільки в Україні, а й у цілій Російській імперії – простояла сто років. Будівництво її, що провадилося коштом власника маєтку Андрія Миклашевського, завершилося 1857 року. Мурований хрещатий у плані однобанний храм у стилі пізнього класицизму став композиційним центром палацово-паркового ансамблю. Із заходу була прибудована триярусна дзвіниця в неоготичному стилі. Церква мала приділ св. Варвари.

Джерела

ЦДІА України у м. Києві. – Ф.834 (фонд Миклашевських);

Корноухов А. Алфавитный список церквей Черниговской епархии // Труды Черниговської губернской архивной комиссии. – Чернигов, 1906-1908. – Вып. 7. – С. 5;

Цапенко М. По равнинам Десны и Сейма. – M., 1967. – C. 66;

Волокитинсыса фарфорова фабрика // Чернігівщина: Енциклопедичний довідник. – К., 1990. – С. 140-141;

Историко-статистическое описание Черниговськой епархии. – Чернигов. 1873. – Кн. 7. – С. 326.

Джерело: Вечерський В. Поминальник української архітектури. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 182 – 185.