Городище

ГEородище

Пам’ятка археології

V-III ст. до н.е.

Харківська обл., Зміївський район, с. Велика Гомільша.

Загальний опис:

Місцерозташування городища – лівий берег р. Гомільші (правий доплив р. Сів. Донець) в межах села. Воно знаходиться на мисі, утвореному долиною ріки і ярами.

Укріплення городища складається з валу та рову. Форма городища овальна, декілька витягнута по осі північ-південь; його довжина біля 320 м. Над рівнем долини мис підіймається на 20-25 м. Загальна площа городища – біля 7 га.

Потужність культурного шару на городищі 0,55-1 м, але насиченість його дуже слабка. Найбільш насичений культурний шар вміру наближення до країв городища. При розкопках виявлені уламки кераміки з відбитками зерен, багатий остеологічний матеріал.

Знахідки речей немісцевого виготовлення, як то: бронзовий казан, уламки амфор свідчать про торговий обмін місцевих племен із степовими скіфами та грецькими колоніями Північного Причорномор’я.

Сприятливі природні умови у басейні р. Сів. Дінця зумовили виникнення городищ раннього залізного віку (скіфський час), одним з яких є городище біля с. Велика Гомільша.

Мешканці городища відносяться до осілих землеробсько-скотарських племен.

Городище не розросталось у зв’язку з частою воєнною загрозою.

Вперше пам’ятник згадується в літературі у XIX ст., городище позначене на археологічній карті Д.І. Багалія.

У 1947 р. дослідження городища проводила Дніпровська лівобережна експедиція ІІМК АН СРСР.

Розкопками валів на городищі в 1949 р. займався С.А. Семенов-Зусер.

У 1951-53 та 1967-69 роках розвідки та розкопки городища проводила експедиція ХДУ під керівництвом Б.А. Шрамка.

Знайдені речі зберігаються у фондах Інституту археології АН СРСР та фондах археологічного музею ХДУ і Харківського історичного музею.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих № 61 від 25 січня 1972 р.

Охоронний №: 838

Основна бібліографія, архівні дані:

Ляпушкин И.И. Отчет о работе Днепровской Левобережной экспедиции ИИМК АН СССР и ИА АН УССР.-Архів ІА АН УРСР.-1947.

Шрамко Б.А. Древности Северского Донца.-Вид. ХДУ.-Х., 1962.

Шрамко Б.А. Отчеты о работе археологических экспедиций за 1951, 1952, 1967-69 гг. -Архіви археологічного музею ХДУ.