Церква св.Василя Великого

Дерев’яна церква св.Василя Великого 17 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 115].

с. Білина Велика (Велика Білина).

Самбірський.

Церква св. Василя Великого. XVII.

У XVII ст. в селі існував василіянський монастир, ліквідований в кінці XVIII ст. По ньому залишилася дерев’яна двозрубна безверха церква, вкрита спільним дахом з низенькою, квадратовою в перекрої, вежею, вкритою наметом, на західному фасаді. Давніше це була відпустова каплиця Успения Пр. Богородиці, чудотворну ікону з якої перенесено до Лаврова. У 1904 р. вона відновлювалася. З 1947 по 1989 р. приміщення закритої церкви використовувалося на склад.

Кармазин-Каковський В. Мистецтво бойківської церкви. – Нью Йорк – Філадельфія, 1987.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 296 – 297.