Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 7].

Церква 1683 р. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 55].

Дерев’яна церква св.Дмитра 1683 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 117].

с. Ванів.

Сокальський.

Церква св. Дмитра. 1683.

Дерев’яна церква збудована у 1683 р. В кінці XVIII ст. підведені нові підвалини і стендари. Обновлена у 1886 р. та прикрашена живописом пензля Заблоцького з Христинополя. Проект 1938 р. архітекта Євгена Нагірного, який передбачав розширення бабинця і оточення його опасанням, частково реалізований у 1939 р. З 1955 р. зачинена і пограбована.

Тризрубна одноверха будівля. Нава вкрита витягненою догори восьмибічною банею, яка виростає з двосхилого даху. До нави добудовані бокові рамена, а до вівтаря – з півночі і півдня – захристії. Бабинець фланкують дві вежі, вкриті меншими банями, аналогічними до бані нави.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 2374.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 40.