Церква Преображення

Синевир

Церква Преображення Господнього. 1930-і рр.

Першу православну дерев’яну церкву 23 м завдовжки, 9 м завширшки (в крилосах 17 м), при висоті стін до стріхи 5 м, з центральною вежею 12 м заввишки та дзвіницею над входом 18 м заввишки збудували за два роки.

Окружний уряд у Воловому видав дозвіл на будівництво 26 серпня 1927 p., a 29 травня 1929 р. священик Феодосій Горват та Василь Кут від громади звернулися за дозволом на використання церкви.

Вартість споруди становила 65 тисяч чехословацьких корон окрім роботи. Тоді вже купили 4 дзвони за 62 тисячі корон, але не було жодних церковних атрибутів. Ця церква згоріла 8 листопада 1932 р., і деякий час вірники молилися у пристосованому приміщенні.

Очевидно, незабаром спорудили нову дерев’яну церкву менших розмірів, яка достояла до радянських часів, а після перебрання православними мурованого храму її не використовували. Цю зрубну церкву зняли з реєстрації З березня 1961 р. і розібрали. Відлиті у Пряшеві дзвони перенесли до мурованої дзвіниці, що біля мурованої церкви.