Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Поздовжній переріз. План. Обміри М. Драгана. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 52.

Сулятичі. Церква Воскресения Господнього

Дерев’яна церква, яку в 1766 році звели майстри Павло Ксидрик та Іван Зборовський. Про що свідчив напис польською мовою на одвірку: „Roku Pańskiego 1766 m. maia d. 11 Paweł Xydryk Jan Zborowski”. Належала до оригінальних будівель галицького типу. Складалася з трьох квадратових зрубів, з них зруб нави був ширший. До вівтаря від сходу прилягала прямокутна захристія. Над навою здіймався верх з одного четверика й одного восьмерика, увінчаний наметовою восьмибічною банею. Вівтар і бабинець покривали двосхилі причілкові дахи з великими острішками. Двосхилий дах захристії єднався з піддашшям, що оббігало церкву. Піддашшя спиралося на профільовані випусти вінців зрубів. Вхід до церкви містився в південнії! стіні бабинця. Всередині простір нави розкривався у висоту, бабинець і вівтар мали трапецієві перекриття. На другому ярусі бабинця була емпора. Церкву розібрали в 1910 році.