Церква св. Петра і Павла (стара)

Розмір зображення: 800:564 піксел

Старе Давидково. Церква св. Петра і Павла, 1870 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 165.

Старе Давидково Мукачівський район

Церква св. Петра і Павла. 1870. (УГКЦ)

Дерев’яну церкву св. Михайла згадують 1733 p., а також 1770 p., коли Старе Давидково було філією Нового Давидкова.

Теперішня мурована церква має типову базилічну форму. Пам’ятають, що до її спорудження був причетний місцевий тесля Крамницький. Розмалював інтер’єр відомий художник Ф. Видра. На зворотному боці однієї з ікон нижче намісного ряду підклеєно уторську газету “Будапешт” за 1886 р. Можливо, тоді образи малювали чи оновлювали.

У 1937 р. художник Войтех Буреш, словак за походженням, перемалював усі ікони. Пізніше замінили царські та дияконські двері іконостаса.

У 1991 р. церкву повернули греко-католикам. Служить у храмі отець Михайло Малеїн.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 164.