Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:704 піксел

Сопки. Церква св. пр. Іллі, 1927 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 719.

Дерев’яна церква св.Іллі 1927 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Сопки

Церква св. пр. Іллі. 1927. (УПЦ)

Розповідають, що давніше мешканці Соп-ків ходили до церкви в Лозянський, але згодом почали звинувачувати дзвонаря, що він розганяє хмари дзвонами аж тоді, коли буря вже наробила шкоди в Сопках.

Дерев’яну церкву збудував відомий на Міжгірщині будівничий православних церков Петро Карпа, а допомагав йому місцевий майстер Михайло Тайстра.

В 1940-х роках турню вкрили бляхою, пізніше бляхою вкрили всю церкву, включаючи й колись відкритий ґаночок. Малювання всередині церкви виконав художник Іван Андрішко. Церква невелика, з чітким поділом на три частини. Нава ширша за бабинець і вівтар.

Невисока турня має два яруси і конічне чотирисхиле завершення.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 719.