Церква Покрови (греко-католицька)

Сасівка Свалявський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1827. (УПЦ)

У 1672 р. згадують священика Василя Попадинця. У 1699 р. ішлося про церковну ділянку, виділену поміщиком. Дерев’яну церкву згадують у 1733, 1778 і 1881 роках як філію Неліпина.

Нині в селі – типова мурована церква, що давніше була присвячена св. Василю Великому. Вказаний над входом 1827 р. слід вважати початком спорудження, бо в письмових джерелах трапляється також 1843 р.

Останній ремонт зроблено в 1977 р. Біля церкви стоїть гарна каркасна дерев’яна дзвіниця під конічним шатром. Великий дзвін відлив Ф. Еґрі в 1923 р. за священика Василя Грабаря та куратора Федора Головнича. Дещо менший відлито ужгородською фірмою

“Акорд” у 1938 р. До виготовлення меншо- Василь Сакал. Найменший дзвін походить з го дзвону в 1879 р. спричинилися о. Ананій 1842 p., коли парохом був Йосип Нижалов-Матяцко та куратори Дмитро Головним та ський, а куратором Андрій Коневич.