Церква св.духа

Церква св.духа

Руське Мукачівський район

Церква св. духа. 1824. (УПЦ)

Письмова згадка про священика в селі походить з 1640 р. Стару дерев’яну церкву прикрашали ікони з підписом Іллі Бродлаковича-Вишенського, маляра мукачівського. На іконі Спаса Вседержителя була дата: “месяца февраля дня 18, года 1666”. Далі повідомляли, що того ж року купив її Іван Стегун від маляра мукачівського Іллі і дав за неї вепра, а восени мав дати другого вепра або доплатити грішми.

У 1692 р. місцева церква була філією Іванівців. У 1730 р. згадують бідну дерев’яну церкву св. Дмитра.

Парохіяльні книги велися з 1774 р. На початок XX ст. 642 особи належали до греко-католицької конфесії. Дерев’яну церкву лемківського стилю передали в Руську Кучаву після спорудження теперіпіньої великої мурованої церкви базилічного типу, яка давніше присвятили св. Михайлу і будували за священика Федора Ґебея.

У кінці 1940-х років майстри з Ґоронди зробили зовнішній ремонт церкви, а останній ремонт проведено в 1985 р. На підставці-аналої зберігся напис: “Сей стол даровал Іоань Ігнатоля 1908 года”. Біля церкви стоїть металева каркасна дзвіниця.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 175.