Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 800:592 піксел

Розтоки. Церква Св. Трійці, 1905 р. Світлина Ф. Заплетала 1921 p. (P. R. Magocsi, F. Zapletal. Wooden churches in the Carpathians. Wien. 1982.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 616.

Розтоки Рахівський район

Церква Св. Трійці. 1905.

Одна з найпізніших дерев’яних церков середньогуцульського стилю відрізнялася базилічним об’ємом значних розмірів і малими бічними прибудовами нави.

На головному фасаді був відкритий ґанок під односхилим дахом. Церква простояла неушкодженою до 1961 р. Тоді її закрили і споруда почала нищитися. До кінця 1960-х років церкву вже було розібрано. Не збереглася і проста каркасна дзвіниця.

У 1968 p. колишній куратор, тоді 74-річний Михайло Миколайович Грабар розповів, що церкву було куплено в Ясінях і в розібраному вигляді сплавлено по Чорній Тисі в Розтоки.

Тут її зібрали і поставили місцеві майстри-теслі Юрій Примак, Михайло Українюк, Василь Міхалко та Степан Кокіш, який пізніше разом з Иовнашем збудував у Розтоках дерев’яну православну церкву.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 616.