1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:520 піксел

с. Равське. Церква Благовіщення пр. богородиці, 1899 p. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 151.

с. Равське (Голе Равське). (УГКЦ)

Церква Благовіщення пр. богородиці.

Перша згадка про церкву походить з 1587 р. Попередня дерев’яна тризрубна одноверха церква була збудована у XVIII ст. У 1873-1887 pp. її перебудували, зробивши триверхою, старанням о. Петра Решетиловича. 17 листопада 1892 р. величава церква зі всім вистроєм згоріла. У 1893 р. зведено тимчасову дерев’яну каплицю, а у 1899 р. на її місці завершилося спорудження мурованої церкви за проектом Василя Нагірного стараннями о. Юстина Манастерського.

Розташована на рівній ділянці, на північній околиці села, на певній віддалі від нього. Оточена старими листяними деревами. Хрещата в плані споруда. До восьмигранної в плані нави прилягають укорочені бокові прямокутні раменами, прямокутний вівтар з двома невеликими захристіями по боках та прямокутний витягнений бабинць. Наву вінчає шоломова з начільниками баня, завершена ажуровим ліхтарем з маківкою, поставлена на світловий восьмибічний барабан. Рамена хреста вкриті двосхилими дахами. Кути бокових об’ємів фланковані потужними пілонами, восьмигранними у верхній частині, завершеними сліпими ліхтарями з маківками, аналогічними до головної бані. Тиньковані стіни розкреповані по кутах лопатками і прикрашені аркатурним фризом. Західний вхід в бабинець підкреслений потужним порталом, зверху якого влаштований балкон з кованими ґратками.

На південний захід від церкви розташована мурована стінна дзвіниця з трьома прорізами для дзвонів.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 150.