Каплиці

Олег Надольський

Каплиці

Каплиця арх. Михаїла. Рисунок О. Надольського

Коли вперше приїздиш до села, переповнює меланхолійна тиша. Від початку глибини історії… серед садиб, старих дерев та малолюдності жителів, можна побачити духовну скарбницю, дві каплички, які постали в Підшумлянцях.

Як проїжджати дорогою села, видніється невелика за своїм розміром та вигляду перша каплиця «Ісуса Христа», побудована зовсім недавно – у 2022 р. У центрі постає на повний зріст скульптура Христа, довкола посаджено квіти, від дороги до каплиці йдуть невеликі сходи, та опабіч постають житлові сільські будинки.

Друга капличка розташована у центрі села, недалеко від неї добре видно на схилій горі-терасі дерев’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці 1933 р.

Вперше церква Святої Параскеви в селі відзначена в Катедратику Львівської єпархії 1680 року. У 1783 році на місці теперішньої стояла церква, збудована 1718 року. Наступна дерев’яна церква Успіння Пресвятої Богородиці в селі збудована у 1859 році. Знищена під час Першої світової війни. Щойно у 1933 році посвятили новозведену третю дерев’яну церкву, яка постала на місці другої, зруйнованої в Першій світовій війні. Звели її за проектом львівського архітектора Адольфа Каменобродського. Невідомий з імени майстер-будівничий вніс певні зміни в проект.

Дерев’яна церква Успіння Пресвятої Богородиці в селі Підшумлянці є красивою, архітектурно та історично цінною культовою спорудою. Побудована в традиційному українському стилі, церква є частиною тієї складної трагічної історії минулих століть.

Майстерно виточена з дерева споруда, яка має унікальний дизайн, розташована на терасі горба біля цвинтару. Вівтарем вона орієнтована на південний схід. Дзвіниця цегляна, розташована на північ від дерев’яного храму.

Каплиця «Архангела Михаїла» побудована у 2002 р. Цегляна, частково з деревини. В горі видніється срібний металевий образ на повний зріст Архангела, з мечем в руці та щитом.

У 2023 році громада села Підшумлянці оновила каплицю «Архангела Михаїла». Духовна скарбниця двох малих каплиць, є свідченням віри людей у Бога.