2011 р. Підгорецький палац чекає на гроші

Кабмін отримав цими днями доручення Президента про підтримку львівських музеїв та замків, а серед них і Підгорецького. А от облаштувати там урядову резиденцію Янукович відмовився.

Таку пропозицію, аби пришвидшити реставрацію замку, висунув директор Львівської картинної галереї Борис Возницький.

Риштовки на подвір’ї палацу зліва і експозиція у двох залах справа. Так тепер працює музей “Підгорецький замок”. На виставці – старовинні фотографії та оригінальні зображення інтер’єру. Збирали їх навіть серед місцевих мешканців.

Проте, головна розвага – у підземеллях замку. Вони збереглися найкраще і хіт програми тут – привид Маросейки, молодої дружини шляхтича Жевуцького. Старший на 30 років, ревнивий чоловік колись замурував її у цих підвалах. Зате тепер про Маросейку турботливо дбають музейні працівники і навіть раз на два місяці просушують її одяг.

70% фондів замку вдалося зберегти – вони у музеях Львова. А от сам палац врятувати від руйнування наразі немає за що. Урядова резиденція тут напевно пришвидшила б фінансування.

Ці розмови точаться ще з 1997 року за часів Кучми, ну але чомусь це було тільки на рівні розмов, – каже старший науковий працівник Підгорецького замку Світлана Мостова.

Щоправда, жодного разу не йшлося про те, аби закрити замок для відвідувачів. Він все ж залишався би музеєм. Та місцевих мешканців навіть чутки про можливу урядову резиденцію не тішать.

“З однієї сторони, було би добре, бо хоч трошки зробили б і відреставрували, а з другої сторони – погано для людей, тому що сюди ніхто не зайде. Президент як зробить свою резиденцію, він як закриє, поставить свої плоти і до побачення, ми будемо дивитися і нічого не побачимо”, – вважає продавець сувенірної ятки Анна Карашкевич.

Резиденції у Підгірцях наразі не буде. А палац в очікуванні реконструкції залишається законсервованим. Відремонтований тут лише дах. Із держбюджету востаннє сюди надходило 1 мільйон 600 тисяч гривень – для робіт на італійських лоджіях. Щоправда, грошей забракло і їх довелось призупинити.