1985 р. Паспортна інформація

Поселення Леонтіївка

Пам’ятка археології

Епоха бронзи; ранній мезоліт

Херсонська обл., Нововоронцовський р-н, с. Михайлівка, у 2-х км на північ від села.

Загальний опис:

Пам’ятник знаходиться на другій терасі Дніпра, притуленої до крутого схилу корінного берега Дніпра. Розташований в районі ліквідованого перед заповненням Каховського водосховища с. Леонтіївка.

Верхній шар залягає на похованому голоценовому ґрунті на глибині 0,8-1,5 м. Археологічний матеріал достатньо численний. Знайдені уламки ліпного посуду (часто – орнаментованого), маленька ціла ліпна чашечка, кварцевий розтиральник, пест із зеленкувато-сірого пісковика, шліфувальні і точильні камені і значна кількість фауністичних залишків.

Під час розкопок верхнього шару було виявлено також поховання одночасне поселенню. В підокруглій ямі на глибині 2,16 м. знайдені рештки дитячого кістяка з супроводжуючим інвентарем – бронзовою сережкою, ліпною посудиною і крем’яним виробом.

В нижньому шарі, який залягає на глибині близько 4 м, виявлені крем’яні вироби та кістки тварин періоду переходу від палеоліту до мезоліту (вірогідно, самого початку мезоліту).

Двошаровий пам’ятник. Верхній шар відноситься до пізнього етапу катакомбної культури епохи бронзи. Нижній шар – це пам’ятник самого початку мезоліту.

Пам’ятник відкритий М.П. Оленковським в 1974 р. Не виключена можливість, що верхній шар – це залишки поселення, відомого ще на початку 1950-х рр.

В 1978-80 р. пам’ятник досліджувався шляхом проведення розкопок експедицією науково-методичного відділу охорони пам’ятників при Херсонському краєзнавчому музеї під керівництвом М.П. Оленковського. Було закладено 7 шурфів і 2 розкопи загальною площею 68 м2.

В 1974, 1978-80, 1984 рр. на пам’ятнику збирався підйомний матеріал. Колекція археологічних знахідок зберігається у фондах Херсонського краєзнавчого музею.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Херсонської обласної обласної Ради народних депутатів № 106/5 від 01.03.1985 р.

Основна бібліографія, архівні дані:

Оленковский Н.П. Отчет о проведенных археологических исследованиях на Нижнем Днепре в 1978 г. / Архив ИА АН УССР.- С. 30-31.

Оленковский Н.П. Отчет о проведенных исследованиях памятников каменного века на нижнем Днепре в 1979 г. / Архив ИА АН УССР.- С. 15-21.

Оленковский Н.П. Отчет о работах первобытной охранной экспедиции Херсонского музея в 1980 г. / Архив ИА АН УССР.- С. 3-14.

Оленковский Н.П. Исследования местонахождений каменного века на Нижнем Днепре // АО 1978 г.- М., 1979.

Абикулова М.И., Оленковский Н.П., Рольник Г.В. Охранные работы на Нижнем Днепре // АО 1978 г.- М., 1979.- С. 296.

Оленковский Н.П. Позднепалеолитическая стоянка Леонтьевка на Нижнем Днепре // Археологические исследования на Украине в 1978-1979 гг. (тезисы докладов).- Днепропетровск.- С. 29-30.

Оленковский Н.П. Работы на Сиваше и Нижнем Днепре // АО 1979 г.- М., 1980.- С. 314.

Оленковский Н.П. Разведки на Нижнем Днепре // АО 1980 г.- М., 1981.- С. 293.

Гладилін В.М. Дослідження палеоліту на Україні та їх перспективи // Археологія.- 1982.- № 40.- С. 22.

Телегін Д.Я. Підсумки та завдання вивчення доби мезоліту і неоліту на Україні // Археологія.- 1982.- № 40.- С. 35.

Телегін Д.Я. Мезолітичні пам’ятники України.- К., 1982.- С. 22.

Станко В.Н. Проблема мезолита степей Северного Причерноморья.- К., 1982.- С. 99, 107, 108, 114, 126.

Оленковский Н.П. Стоянка Леонтьевка на Нижнем Днепре // Материалы по археологии Северного Причерноморья.- К., 1983.- С. 77-88.

Оленковський М.П. Археологічні знахідки // “Наддніпрянська правда”.- 28.09.1979.- С. 4.

Оленковський М.П. До таємниць минулого // “Ленінським шляхом”.- 20.09.1980.- С. 4.