2009 р. У Луценка кажуть, що у Мукачевому “балоги” затіяли чергову аферу із замком «Паланок»

Дата: 11.02.2009

Широкорозрекламований Мукачівським міськвиконкомом конкурс, призначений на 5 березня 2009 року, на оренду замку «Паланок», є нічим іншим, як розкраданням державного майна в особливо великих розмірах. Справа в тому, що юридично замок «Паланок» Мукачівському міськвиконкому не належить і вкрадений у держави шляхом фальсифікацій. Замок ніколи на баланс міста не передавався.

Це досить докладно пояснив у своїй відповіді у 2003 році колишній прокурор області пан М. Гошовський. З цього ж приводу була також і відповідь Генеральної прокуратури України, підписана на той час Генеральним прокурором України паном С. Піскуном. І там чорним по білому написано:

«Встановлено, що згідно з розпорядженням Представника Президента України в Закарпатській області від 07.12.92 № 448 та рішення Закарпатської обласної ради від 23.12.92 у комунальну власність Мукачево передано історичний музей без зазначення місця розташування».

Тобто, місту передано у власність не замок, а лише музей, тобто його фонди, експозиції, меблі і т.д. А далі відбулося те, що стверджується у листі Генерального прокурора:

«У подальшому рішенням Мукачівської міської ради від 22.01.93 р. «Про комунальну власність міста та програму її приватизації» замість історичного музею у комунальну власність міста передано як заклад культури замок «Паланок».

Однак жодних дій щодо виконання зазначеного рішення міськради та належного оформлення документів про зміну форми власності замку не здійснено. Акт передачі замку у власність міста не складався, оскільки він не був юридичною особою і фактично мусту не передавався…

Крім того, прокуратурою Закарпатської області 15. 05. 03 винесено протест на рішення Мукачівської міської ради від 22.01.93 р. «Про комунальну власність міста та програму її приватизації» в частині передачі як закладу культури замку «Паланок» у комунальну власність».

Як можливо виставити на конкурс те, що не належить Мукачівській міській раді, і афера полягає у вилученні із загальнодержавної пам’ятки історії України замок та передачі його у власність одному комерційно-політичного клану – сімейства Балоги.

Народний депутат України, член депутатської групи «Народна самооборона» Геннадій Москаль звернувся з депутатськими зверненнями до прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко та Генерального прокурора України О. Медведька створити комісію по даному питанню, скасувати конкурс і терміново передати замок у державну власність.

Довідка ЗІКу. Засновники ТзОВ «Високий замок», серед яких є, зокрема, Оксана Балога (дружина В. Балоги), Марина Петьовка (дружина Василя Петьовки, екс-мера Мукачевого, двоюрідного брата В. Балоги) повідомили Мукачівську міськраду, що відмовляються від оренди приміщень замку «Паланку», в якому планували організувати туристично-готельний комплекс.

У зв’язку з відмовою засновників ТзОВ «Високий замок» орендувати замок Паланок міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл звернувся з листом до Кабміну та народних депутатів. У листі йдеться: «Просимо вас спільно з бізнесовими структурами взяти участь у конкурсі на право оренди окремих приміщень замку Паланок. Велике прохання до усіх, кому небайдужа доля цього проекту: якщо не можете допомогти, то хоча б не заважайте нам рятувати історико-архітектурну пам’ятку!».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»