Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Мідяниця Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1825. (УПЦ)

Село зазначене філією Арданова в 1692 р.

У 1730 р. згадують дерев’яну церкву і священика Івана Онисковича, який прикупив ділянку для парохії за 38 форинтів.

На теперішній мурованій церкві – напис, переписаний зі старої кам’яної плити: “Сія церков побудована | 18 серпня 1825 року | Служителі церкви | Кобаль Іоанн, Ігусс Іоанн, Матьола Іоанн. Церков відновлена 1989.”

До фундаторів церкви зараховують також Василя Кобаля, на могилі якого біля церкви стоїть кам’яний хрест з його прізвищем та датою смерті – 1869. У шематизмі єпархії 1883 р. церкву датовано 1870 р., а в записах Т. Легоцького кінця XIX ст. церква присвячена Воздвижению чесного хреста. У 1893 р. цісар Австро-Угорщини виділив на ремонт храму і фари 100 форинтів. У 1943 р. Іван Бочкай провів ремонт церкви. Останнє малювання інтер’єру здійснив Йосип Балог з Мукачева. Біля церкви стоїть своєрідна дерев’яна дзвіниця каркасної конструкції, збудована в 1921 р. Первісне дерев’яне покриття дахів дзвіниці замінено на бляшане.

Угорський напис на великому дзвоні повідомляє, що відлито його за власні кошти Іваном Матьолою та Федором Матьолою в 1793 р. Два менші дзвони – продукція фірми “Ріхард Герольд” 1922 р. Цікаву дерев’яну дзвіницю розберуть, бо вже розпочато спорудження мурованої дзвіниці.

Парох Мідяниці Іван Скиба був в’язнем радянських концтаборів з 1949 по 1956 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 205.