Паспортна інформація

Львівське поселення

Пам’ятка археології

ІІ ст. до н.е. – ІІІ ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Бериславський район, с. Львове, в 0,25 км на південний захід від села, на правому березі Дніпра.

Загальний опис:

Поселення орієнтоване уздовж обривистого берега Дніпра в напрямку північний схід-південний захід. Розташоване на висоті 15 м від рівня води. Природними межами є: на північному сході – балка, на південному сході – береговий обрив. Інші межі повністю знищені; штучними межами є (на півночі і заході) прямі лінії забою, створеними господарчими роботами. Площа поселення, що збереглася – 4,5 га. Поверхня задернована.

На поверхні поселення збереглися сліди виробки каменю житлових багатокамерних споруд. Виявлені зернові та рибозасолювальні ями, видовбані в материку (камені).

Серед знахідок: залишки залізного шлаку, уламки античних амфор, червонолакового і ліпного посуду, кістки свійських тварин та риби. Зустрічається посуд, близький до пам’яток зарубинецької культури.

Історична довідка:

Пам’ятка являє собою пізньоскіфське поселення сарматського часу. Пам’ятка відкрита в 1965 р. Е.О. Симоновичем (Тігульська експедиція Інституту археології АН СРСР). В 1966 р. Л.І. Костюк (Херсонський музей) проводила рятувальні розкопки. В 1973 р. Я.І. Болдін (Херсонська археологічна експедиція Інституту археології АН УРСР) провів шурфування.

Колекції знахідок зберігаються в Херсонському краєзнавчому музеї та в Інституті археології АН УРСР (на 1975 р.).

Охоронний № : 1136

Основна бібліографія, архівні дані:

Сымонович Э.А. Черняховские памятники Северо-Западного Причерноморья // Археологические открытия 1965 г.- М.: “Наука”, 1966.- С. 135.

Історія міст і сіл Української РСР. Херсонська область.- К.: Вид. АН УРСР, 1972.- С. 168.

Звіти наукового архіву Інституту археології АН УРСР.