2009 р. Реставрують пам’ять

Лілія Поліщук

Дата: 19.05.2009

Шість надгробків Личаківського цвинтаря та пам’ятник Кілінському, що у Стрийському парку, відреставрують цього року в рамках українсько-польської співпраці у сфері охорони об’єктів спільної культурної спадщини. На Личаківському цвинтарі уже реставрують шість надгробків – Маркіянові Шашкевичу (Юлії Шашкевич-Крушинській, Володимирові Шашкевичу), Артуру Гротгеру, Каролю Шайноху, Ісаку Ісаковичу, Марцелю Цємірському та родині Венцель (найстаріший надгробок Личаківського цвинтаря).

“Роботи виконують групи українських та польських реставраторів під керівництвом професора Юрія Островського (ЛНАМ) та доктора Януса Смаза (Краківська академія мистецтв). Усі роботи фінансує Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща”, – сказала Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Нагадаємо, співпраця України й Польщі щодо Личаківського цвинтаря триває вже кілька років. Ще влітку 2008 року уряд Польщі виділив на інвентаризацію та реставрацію надгробків на Личаківському цвинтарі 400 тисяч злотих. На ці кошти інвентаризували 1300 об’єктів (з близько 75 тисяч) та реставрували чотири надгробки – українському вченому, громадському діячеві та членові-кореспонденту Польської академії наук Омеляну Огоновському, польському професору Юліушу Макаровичу, вірменському єпископу Самуелю Стефановичу, угорській родині землевласників Пауліні та Станіславові Папарівим.

Цього року над реставрацією надгробків працюють по чотири польські та українські реставратори і над пам’ятником Яну Кілінському ще двоє українських реставраторів Тарас Бенях та Сергій Якунін.

Джерело: “Суботня пошта”