Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Церква св.Іллі 1806 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 90].

Церква 1812 р. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 344].

Дерев’яна церква св.Іллі 17 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 123].

У с.Любині у храмі Св.Ілії Пророка з 1843 по 1883 р. був священиком Іван-Хризостом Сінкевич. Це товариш, друг та перший біограф нашого славного композитора о.М.Вербицького – автора музики славня (гімну) України.

Народився о.І.-Х.Сінкевич 1814 р. у с. Військо (тепер Нове Сади, недалеко Перемишля, Польща). Останні роки життя працював у с.Тустановичі (тепер мікрорайон м.Борислава), де і похований 1889 р. на цвинтарі біля церкви Св.Миколая. Тут ще зберігся надгробок на могилі о.І.-Х.Сінкевича.

Такі відомості надіслав нам 10.10.2016 р. Орест Пушик, за що ми висловлюємо йому щиру вдячність.

Довідка на сайті