Лариса Толочко

542.6. Житловий будинок, поч. 19 ст. (архіт.).

Вул. Хорива, 36. На розі вул. Почайнинської. На червоних лініях забудови.

Основний об’єм споруджено невдовзі після пожежі на Подолі 1811 за зразковим проектом. 1853 власницею садиби пл. 258 кв. сажнів стала дворянка П. Висоцька, з 1873 – купець В. Богатирьов, у 1899 – міщанин В. Силін, з 1905 – Л. Папроцька. У 1850-х рр. на ділянці розташовувалися наріжний двоповерховий житловий будинок, цегляні каретний сарай і стайня. 1883 у дворовому флігелі містилася тютюнова фабрика. 1885 київський купець, потомствений почесний громадянин М. Гендельман розширив будинок двоповерховою прибудовою на три віконні осі з боку вул. Хорива. Частина будівлі 1900 використовувалася крамницею ламп і лампового приладдя, палітурною (1902 – 03) та слюсарною (1903 – 06) майстернями.

Двоповерховий з сучасною мансардою, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний, з вальмовим дахом. Планування коридорно-анфіладного типу. Перекриття пласкі. Вхід з вул. Хорива.

Два архітектурно оформлені фасади вирішено у стилі класицизм. Фасади старішої наріжної частини на п’ять віконних прорізів кожний мають симетричну ярусну будову. Низ оброблено великими рустами, гладеньку площину верхнього поверху відокремлено горизонтальним гуртом і завершено карнизом значного виносу. Прямокутні вікна другого поверху увінчано сандриками-поличками. Головне значення фасаду з вул. Межигірської підкреслено арковими вікнами на флангах другого поверху та розташованими під ними прямокутними прорізами, фланкованими двома нішами. Фасад добудованої на вул. Хорива частини з центрально розміщеним балконом вирішено у стилістичній гармонії з архітектурою основного об’єму.

Будинок належить до нечисленних пам’яток епохи класицизму в забудові Києва.

Тепер споруду займає Комунальне підприємство «Поділ-Житло».

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5756; Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913.