Іван Мовчан

Поселення

На північний захід від городища, на лівому березі безіменного струмка, тягнеться вздовж нього більш як на 1,5 км. Досліджувалось А. Кубишевим (1961), І. Мовчаном (1973, 1984, 1987, 1988). Площа бл. 40 га, досліджено бл. 1200 кв. м. Товщина культурного шару до 0,6 – 0,7 м. Зафіксовано сліди наземних жител каркасно-стовпової конструкції та зрубних. Знайдено фрагменти ліпної та гончарної кераміки, скляних браслетів, ковані залізні цвяхи, ножі, стріли, важки, шиферні прясла, заготовки до бронзових браслетів, залізне тесло, бойову сокиру, уламок наральника. Територія пам’ятки руйнується внаслідок сільськогосподарських робіт. Матеріали обстеження і розкопок археологічного комплексу зберігаються в Інституті археології НАНУ.

Кубишев А. І. Стародавній Київ // Археологія. – К., 1964. – Т. XVII;

Мовчан І. І., Степаненко Л. Я. Розкопки поселення та могильника у Китаєво // Археологічні дослідження стародавнього Києва. – К., 1976;

Самоквасов Д. Могилы русской земли. – М., 1908.