2007 р. Після завершення реконструкції урочища Гончари-Кожум’яки розпочнуться…

2007 р. Після завершення реконструкції урочища Гончари-Кожум’яки розпочнуться ремонтно-реставраційні роботи в Будинку-музеї великого українського художника Григорія Світлицького

Дата: 27.10.2007

За дорученням Київського міського голови Леоніда Черновецького після завершення реконструкції урочища Гончари-Кожум’яки розпочнуться ремонтно-реставраційні роботи в Будинку-музеї великого українського художника Григорія Світлицького, що знаходиться на вул. Дегтярній, 30. Про це прес-службі КМДА повідомив перший заступник голови КМДА Денис Басс.

Він пояснив, що музей відомого українського художника Світлицького було відкрито ще 1958 року, в зв’язку з 10-річчям від дня смерті митця. Проте лише 27 січня 1970 р. відповідно до рішення Київського міськвиконкому № 169 Будинок-музей Г.П.Світлицького взято на державний облік, як пам’ятку історії місцевого значення.

Протягом всього існування музею у ньому проводився лише частковий ремонт, який не зміг забезпечити нормальне функціонування музею. З 1988 року Будинок-музей Григорія Світлицького є структурним підрозділом Музею історії Києва, тому в 1989 році, у зв’язку з незадовільним станом будинку, застарілою експозицією, що вимагала докорінних змін, та реконструкцією району Гончари-Кожум’яки музей було зачинено для відвідування.

«Як тільки ВАТ трест «Київміськбуд – 1» імені Н.П. Загороднього завершить ІІ чергу забудови урочища Гончари-Кожум’яки, Головне управління культури і мистецтв розпочне ремонтно-реставраційні роботи в Будинку-музеї Григорія Світлицького», – запевнив Денис Басс.

Денис Басс також повідомив, що за час існування Будинку-музею художника, як відділу Музею історії Києва, адміністрацією музею проведена певна робота зі збереження художніх творів митця та популяризації його творчості. Так, Музей історії Києва закупив у нащадків Світлицького 95 робіт, які знаходяться на збереженні у його фондах та внесені до Державного музейного фонду України. Окрім того, були закуплені у колекціонерів чотири картини художника.

У 2003 році експозиція музею і вся колекція була вивезена до фондосховища Музею історії Києва. Виявилося, що колекція меморіального музею нараховує 544 експонатів, з них: 172 твори живопису та графіки; 9 робіт учнів Світлицького; 363 одиниці меморіальних речей, фотографій, документів тощо. Вся колекція буде представлена в музеї після реконструкції.