Марія Гончаренко

Житловий будинок, 1930-і pp.

(архіт.).

Вул. Дарвіна, 5.

На вулиці, забудова якої склалася переважно в 1930-і рр. Відзначається індивідуальністю та співмасштабністю, створює пластичний просторовий акцент завдяки зміщенню в глибину п’ятиповерхового корпусу відносно чотириповерхового об’єму, розташованого вздовж вулиці. Будинок складається з п’яти секцій, в яких запроектовано дво-, три-, чотирикімнатні квартири. Сходові клітки мають два входи (парадний і чорний). Композиція фасадів триярусна, відбиває планувальну структуру будинку. Горизонтальні членування підкреслюються введенням білого кольору для тяг, карнизів, обрамлень вікон. Важливим прийомом в архітектурному вирішенні фасаду є фланкування площин стін сходових кліток еркерами з прилеглими до них балконами. Логічність об’ємно-просторової будови, стриманість і лаконічність застосованих архітектурних деталей свідчать про розвиток автором творчого методу конструктивізму з урахуванням зміни естетичного ідеалу суспільства.

За об’ємно-планувальним вирішенням належить до найкращих у Києві будівель, зведених у стилі пізнього конструктивізму.